Kiinalainen tyyli sisustuksessa on hyvin omaleimainen, ja helposti tunnistettava. Kiinan tuhansia vuosia pitkä historia keisareineen ja dynastioineen on ollut vaikuttamassa tämän melko koristeellisenkin tyylin muotoutumiseen, mutta myös aasialaisten kulttuurien estetiikka, ja niihin yleisesti liitettävä minimalismi, voimakas suunnitelmallisuus ja harmoniaan pyrkiminen, sekä eri elementtien välinen symmetria näkyvät voimakkaasti kiinalaisessa sisustustyylissä. Huoletonta rentoutta ei ole nähtävillä, vaan tilat ovat jopa sotilaallisen siistejä, ja etenkin esillä olevan tavaran määrässä melko pelkistettyjä ja askeettisia.
Olennaiset elementit kiinalaisessa sisustustyylissä
Voimakkaat ja tummat värit, kuten punainen, kulta ja musta, ovat usein hallitsevina itämaiseen tyyliin sisustetuissa kodeissa ja julkisissa tiloissa. Eri väreillä on oma tärkeä symboliikkansa, ja esimerkiksi onnea tuovaa punaista käytetään runsaasti, kun taas sinistä väriä näkee lähinnä astioissa ja muissa posliiniesineissä. Huonekalut ovat usein tummia, ja melko raskastekoisia, ja niissä saattaa olla kullanvärisiä maalattuja tai metallisia koristeita ja yksityiskohtia. Yleinen kalusteiden materiaali on joko mahonki tai ruusupuu. Muun muassa pitkulaiset, selkänojattomat penkit, sekä erilaiset puiset, monesti pareittain asetellut kaapit ovat yleisiä ja suosittuja huonekaluja kiinalaiseen tyyliin sisustetuissa huoneissa. Koriste-esineinä suosittuja ovat itämainen taide eri muodoissaan, sekä esimerkiksi monenlaiset posliiniset lattia- ja pöytämaljakot. Kirkasväriset silkkiset tyynyt, peitteet ja muut tekstiilit toimivat kauniisti tumman puun parina.
Aasian kulttuurien muodollisuus välittyy myös sisustuksessa
Itämaisissa kulttuureissa ihmisten käytös on perinteisesti hillittyä, ystävällistä ja hyvin korrektia. Ihmiset säilyttävät kasvonsa, salaavat julkisesti tunteensa ja itsekontrolli on voimakasta. Tämä ajattelu heijastuu myös sisustukseen, sillä interiöörit ovat hyvin harkittuja, tarkkaan suunniteltuja ja viimeisteltyjä. Kalusteiden muoto, määrä, sijainti ja jopa ilmansuunta, on otettu huomioon, ja ihanteellisessa lopputuloksessa kaikki eri osa-alueet ovat täydellisessä harmoniassa keskenään, jolloin qi, eli elämän energia pääsee vapaasti virtaamaan ja kiertämään tilassa edistäen näin kaikkien elollisten olentojen hyvinvointia. Feng shui, eli tuhansia vuosia vanha kiinalainen ympäristöön liittyvä oppi, on kokonainen oma tieteen alansa Kiinassa. Siihen suhtaudutaan hyvin vakavasti, ja sen oppien ja näkemysten mukaan määräytyvät hyvin monet virallisetkin asiat kiinalaisessa yhteiskunnassa.