Ehkäpä jonkinlaiseksi vastaiskuksi, ja helpotukseksi talviajan kuukausia jatkuvaan hämärään, on pohjoismainen sisustustyyli perinteisesti ollut hyvin vaaleaa, ilmavaa ja vähäeleistä. Vaaleasta puusta modernilla otteella muotoillut, kevyen oloiset huonekalut, neutraalit ja harmoniset värisävyt, sekä maltillinen koriste-esineiden määrä antavat talvikuukausina pohjolan vähäisen valon kiertää asunnoissa mahdollisimman vapaasti ja leveästi. Vaaleasävyisillä pinnoilla valo tuntuu kuin kertautuvan, mikä tekee kaamoksen kainalossa elämisestä hieman vähemmän synkkää.

Pimeään vuodenaikaan painottuu pohjoisen alueen asukkaiden elämä hyvin voimakkaasti sisätiloihin, mistä johtuen on luonnollista panostaa ja kiinnittää erityistä huomiota kodin sisustukseen, estetiikkaan ja toimivuuteen. Vähäeleiseen skandinaaviseen tyyliin olennaisesti liittyvä minimalismi selittyy myös sillä, että talot ja asunnot ovat perinteisesti olleet melko pieniä. Ilmavuuden tunnun säilyttämiseksi on tavaran määrä täytynyt pitää rajallisena, ja jokaisella esineellä on ollut oma paikkansa.

Avainsanoina yksinkertaisuus ja toimiva muotoilu

Skandinaaviseen tyyliin sisustetut tilat huokuvat vähäeleistä, pelkistettyä tyylikkyyttä. Yksinkertaiset, funktionaaliset muodot, sekä läpi koko sisustuksen jatkuva luonnollisuus, raikkaus ja puhtaan luonnon tarjoamat materiaalit, värit ja tunnelmat, luovat ainutlaatuisen ja ympäri maailmaa ihaillun ja jäljitellyn tyylin. Sisustusvalinnoissa panostetaan klassisiin, pitkäaikaisiin ratkaisuihin, joten myös ekologisuus arvona on kuin itsestään läsnä. Skandinaavinen tyyli on jollain tavalla ajatonta, ja juuri siksi myös aina hyvin trendikkään ja modernin oloista. Eleettömyys, eleganssi ja harmonia ovat aina muodissa, ja ne antavat ihmisen oman energian kiertää tilassa vapaasti, mikä omalta osaltaan selittää tyylin suosiota, ja sen tuottamaa hyvää oloa.

Maailmanvalloitus alkoi Milanosta

Pohjoismaisen sisustustyylin ja muotoilun jatkuvasti kasvava suosio sai alkusysäyksensä Milanossa kolmen vuoden välein järjestettävässä kansainvälisessä taideteollisuusnäyttelyssä vuonna 1947. Nordic design -merkillä varustetut huonekalut, sekä sisustus- ja lasiesineet herättivät ennen näkemätöntä mielenkiintoa, ja tyyli alkoi saada kannattajia ja ihailijoita kaikkialta maailmasta. Skandityylin ajankohtaisuutta hyödynnettiin erilaisilla sisustus- ja muotoiluteeman ympärille rakennetuilla näyttelyillä ja kiertueilla, joiden avulla suosio ja innostus kasvoivat, ja levisivät entistä laajemmalle. 80-luvulla suosio koki pienen, väliaikaisen notkahduksen, mutta sen jälkeen skandinaavinen tyyli on lisännyt tunnettavuuttaan vuosi vuodelta, ja vakiinnuttanut ansaitusti paikkansa yhtenä merkittävimmistä sisustustyylisuuntauksista maailmassa.